Dekstryny to produkt otrzymany w wyniku chemicznej i termicznej obróbki skrobi.
W zależności od ilości użytego kwasu oraz temperatury obróbki skrobi ziemniaczanej wyróżniamy dekstryny białe i żółte.
W przeciwieństwie do skrobi, dekstryny są rozpuszczalne w wodzie.
Mają bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle papierniczym, poligraficznym, zapałczanym, odlewniczym i wielu innych.
Zastosowanie
W przemyśle włókienniczym do mieszanek aprefurowych, jako wypełniacz, usztywniacz i składnik farb drukarskich oraz przy
wykańczaniu tkanin bawełnianych i jedwabnych. W papiernictwie jako klej do klejenia różnego rodzaju opakowań papierowych,
do podklejania i gumowania papieru. W odlewnictvie do mieszanek z dekstryną zółtą jako lepiszcze do mas formierskich.
Barwa
Biała do lekko kremowej.
Postać
Sypki proszek, bez zlepów i spieków.
Dane techniczne:
- wilgotnośc nie więcej niż 12%
- kwasowośc w ml NaOH na 100 g produktu, nie więcej niż 6,0
- wartość pH, nie mniej niż 1,8
- zawartość popiołu w s'm. nie więcej niż 0,8%
- rozpuszczalność w przeliczeniu na s.m. 55-65
Opakowanie
- wielowarstwowe papierowe worki wentylowe o masie 25 kg
- kontenery elastyczne typu big-bag.
Przechowywanie
Pomieszczenia suche, czyste i przewiewne, bez obcych zapachów.
Okres trwałości nie normalizuje się
ziemniaczana, pszenna, kukurydziana
glukoza krystaliczna, gluten pszenny i kukurydziany
glukozowy, maltozowy
żółta, biała
płatki, grys, kostka ziemniaczana
skrobia acetylowana i utleniona, acetylowany fosforan i adypinian diskrobiowy,
spoiwo do tektury falistej, kleje dekstrynowe
ul. Fabryczna 3
55-080 Kąty Wrocławskie
Dział sprzedaży: 507 863 792
Dział usług: 507 863 821
Dział techniczny: 507 863 832
Zarząd firmy: 507 863 770
e-mail: bosto@bosto.com.pl
Dostawca hurtowy:
skrobie:
- ziemniaczane, pszenne, kukurydziane
modyfikaty skrobiowe
dekstryny
białko ziemniaczane
syropy glukozowe
susze ziemniaczane
Wyróżnienie za promocję gminy w roku 2000
FIRMA ROKU 1999 w gminie Kąty Wrocławskie
Wyróżnienie Forbes