Skrobia utleniona E 1404 to produkt powstały w wyniku utlenienia skrobi ziemniaczanej podchlorynem sodu.
Otrzymane przy jej udziale kleiki są przeźroczyste i wykazują stosunkowo szybkie żelowanie dając miękkie żele.
Właściwości:
Stabilizator, zagęstnik, substancja wiążąca i żelująca.
Zastosowanie:
W przemyśle spożywczym do wyrobu deserów typu galaretki i wyrobu ciast z galaretką owocową.
Nadaje się również do przyrządzania deserów na sokach owocowych, na mleku, oraz do przygotowania galaret mięsnych i rybnych.
Opakowanie
- wielowarstwowy worek papierowy 25 kg.
Skrobia acetylowana E 1420 to produkt otrzymywany przez estryfikacje skrobi ziemniaczanej bezwodnikiem kwasu octowego. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi. Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów, do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące. Wodne roztwory skrobi acetylowanej charakteryzują się niską temperaturą żelatynizacji a otrzymane kleiki są przezroczyste i stabilne po wychłodzeniu. Nie są jednak odporne na podwyższoną temperaturę ( nie stosować do produktów serylizowanych), kwaśne środowisko i działanie sił ścinających ( intensywne mieszanie ).
Zastosowanie:
Szczególnie polecany do produkcji makaronów typu „instant”, mrożonych ciast owocowych,
nadzień cukierniczych, wyrobów ciastkarskich i piekarniczych, sosów, zup, koncentratów w proszku, jogurtów smakowych.
Produkt rozpuszczalny na gorąco.
Opakowanie
- wielowarstwowy worek papierowy 25 kg.
Fosforan diskrobiowy E 1412 to produkt otrzymywany przez estryfikowanie skrobi ziemniaczanej trimetafosforanem sodu. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi.
Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów,
do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące.
W roztworach wodnych tworzy gęste kleiki o bardzo krótkiej strukturze.
Dzięki wysokiej lepkości posiada duże zdolności teksturotwórcze poprawiające takie walory produktu jak: twardość, spoistość, elastyczność a także podatność na przeżuwanie.
Właściwości
Stabilizator, Zagęstnik, Substancja wiążąca.
Zastosowanie:
Szczególnie polecany do: sosów sałatkowych, dressingów, majonezów, zup, potraw mrożonych, owocowych nadzień cukierniczych,
żywności dla dzieci, jogurtów, produktów mięsnych - wędlin, wędlin drobno rozdrobnionych, pasztetów,
sosów do konserw mięsno-warzywnych oraz wszystkich wyżej wymienionych produktów o obniżonej kaloryczności ( substytut tłuszczu ).
Opakowanie
wielowarstwowy worek papierowy 25 kg.
Acetylowany adypinian diskrobiowy E 1422 to skrobia estryfikowana bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego.
Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi.
Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów,
do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące.
Wykazuje niewielkie zmiany lepkości w zależności od temperatury.
Charakteryzuje się dobrą odpornością na zmienne warunki termiczne ale słabszą na działanie sił mechanicznych.
Nadaje zwięzłą teksturę produktom o niskim pH > 3,5.
Właściwości
Stabilizator, zagęstnik, substancja wiążąca.
Zastosowanie
Szczególnie polecany do produkcji: ketchapów, sosów sałatkowych typu dressing, majonezów, margaryn o obniżonej kaloryczności, zup, owocowych nadzień do ciast,
konserw warzywno-mięsnych jako składnik sosów, mlecznych napojów smakowych, lodów, potraw mrożonych, jogurtów smakowych, deserów mlecznych i twarogów termizowanych.
Opakowanie
wielowarstwowy worek papierowy 25 kg.
ziemniaczana, pszenna, kukurydziana
glukoza krystaliczna, gluten pszenny i kukurydziany
glukozowy, maltozowy
żółta, biała
płatki, grys, kostka ziemniaczana
skrobia acetylowana i utleniona, acetylowany fosforan i adypinian diskrobiowy,
spoiwo do tektury falistej, kleje dekstrynowe
ul. Fabryczna 3
55-080 Kąty Wrocławskie
Dział sprzedaży: 507 863 792
Dział usług: 507 863 821
Dział techniczny: 507 863 832
Zarząd firmy: 507 863 770
e-mail: bosto@bosto.com.pl
Dostawca hurtowy:
skrobie:
- ziemniaczane, pszenne, kukurydziane
modyfikaty skrobiowe
dekstryny
białko ziemniaczane
syropy glukozowe
susze ziemniaczane
Wyróżnienie za promocję gminy w roku 2000
FIRMA ROKU 1999 w gminie Kąty Wrocławskie
Wyróżnienie Forbes