Skrobia ziemniaczana otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka, a następnie wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie i odsianie.
Skrobia jest polisacharydem pełniącym rolę materiału zapasowego roślin. Struktury krystaliczne ziarna skrobiowego są tworzone przez makrocząsteczki skrobi o budowie rozgałęzionej - amylopektynę oraz makrocząsteczki o budowie liniowej amylozę.
Ponieważ amyloza i amylopektyna różnią się wieloma istotnymi cechami, dlatego proporcja, w jakiej występują w określonym rodzaju skrobi określa jej właściwości fizykochemiczne.
Zastosowanie
Skrobia jest jednym z najbardziej wielofunkcyjnych surowców w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i papierniczym
Opakowanie
- worek papierowy wentylowy - 25 kg
- big-bag 1000 kg
Skrobia kukurydziana to także znakomity produkt o wszechstronnym zastosowaniu w każdej kuchni! Jej dodatek sprawi, że Twoje zupy, sosy, ciasta, ciasteczka i kremy, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, osiągną idealną konsystencję. Będą gęste, ale nie staną się matowe. Spełnia zasady koszerności oraz wymogi halal, jest niezastąpionym dodatkiem dla osób stosujących dietę proteinową (znaną także jako białkowa lub Dukana).
Opakowanie
- worek papierowy wentylowy 25 kg
Skrobia pszenna natywna otrzymywana jest z pszenicy, produkowana jest w procesie wielostopniowego mielenia, separowania i wymywania, a następnie odwodnienia, suszenia i mielenia.
Jest znakomitym dodatkiem do żywności, mającym wpływ na teksturę, a także znacznie polepszającym wiązanie wody. Może być stosowana jako środek wypełniający.
Wpływa pozytywnie na stabilność gotowego produktu w czasie przechowywania, a także podczas obróbki termicznej.
Zastosowanie
Skrobia pszenna ma wszechstronne zastosowanie jako składnik i dodatek do żywności.
Stosowana jest w przetworach mięsnych i garmażeryjnych, w konserwach warzywno-mięsnych i rybnych, pieczywie i wyrobach mącznych, koncentratach potraw, jako zagęstnik do deserów, zup i sosów.
Wykorzystywana jest do wyrobu produktów bezglutenowych.
Postać
Występuje pod postacią sypkiego proszku barwy białej.
Opakowanie
- worek papierowy wentylowy 25 kg
ziemniaczana, pszenna, kukurydziana
glukoza krystaliczna, gluten pszenny i kukurydziany
glukozowy, maltozowy
żółta, biała
płatki, grys, kostka ziemniaczana
skrobia acetylowana i utleniona, acetylowany fosforan i adypinian diskrobiowy,
spoiwo do tektury falistej, kleje dekstrynowe
ul. Fabryczna 3
55-080 Kąty Wrocławskie
Dział sprzedaży: 507 863 792
Dział usług: 507 863 821
Dział techniczny: 507 863 832
Zarząd firmy: 507 863 770
e-mail: bosto@bosto.com.pl
Dostawca hurtowy:
skrobie:
- ziemniaczane, pszenne, kukurydziane
modyfikaty skrobiowe
dekstryny
białko ziemniaczane
syropy glukozowe
susze ziemniaczane
Wyróżnienie za promocję gminy w roku 2000
FIRMA ROKU 1999 w gminie Kąty Wrocławskie
Wyróżnienie Forbes